Martinair mag doorgaan met inkrimpen vloot en reorganisatie

Kennedy Van der Laan begeleidde Martinair in de procedure tegen de OR

Martinair mag doorgaan met reorganiseren en het terugbrengen van haar vloot, ondanks de bezwaren van de Ondernemingsraad (OR). De Ondernemingskamer (OK) van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat op 4 augustus 2015 bepaald.

De OR van Martinair verzette zich in maart 2015 tegen de saneringsplannen van vrachtvervoerder Martinair. Hij gaf een negatief advies af over het reduceren van de vloot en het doorvoeren van een reorganisatie. Toen Martinair haar plannen toch doorzette, startte de OR een procedure. De OR voerde diverse bezwaren aan, maar daarvan wees de OK er op 4 augustus 2015 uiteindelijk maar één toe.

Advocaat arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht Eva Knipschild stond Martinair in deze zaak bij en licht toe: “Een groot deel van de bezwaren van de OR zijn verworpen. Ofschoon de OK wel oordeelde dat Martinair de gevolgen voor het personeel en de financiële onderbouwing daarvan onvoldoende had gemotiveerd, leidt de uitspraak niet tot afstel van de sanering. Air France-KLM heeft een lening toegezegd voor de financiering van de ontslagrondes”. Haar collega Thijs Ridder vult aan: “Ook vanwege de nijpende financiële situatie waarin Martinair verkeert, hecht de rechter er belang aan dat Martinair de reorganisatie snel kan uitvoeren”.

Dit jaar en in de loop van volgend jaar zal Martinair de vloot in stappen terugbrengen van tien naar vier toestellen en een reorganisatie doorvoeren binnen haar organisatie.

Lees hier de volledige uitspraak.

Contactpersonen

  • Eva KnipschildEva Knipschild
  • Thijs RidderThijs Ridder