Kunst

Kennedy Van der Laan houdt van kunst. Dat wordt meteen duidelijk als je de site bezoekt of het kantoor betreedt. Het is het eerste waarmee je in aanraking komt. De neutrale hal heeft enkele jaren geleden een opvallende signatuur gekregen, toen de entrée en de receptie op de eerste etage onder handen genomen werden door beeldend kunstenaar Krijn de Koning.

 

KVdL Kunst: 25-jarig bestaan | Kennedy Van der Laan
Gijs Frieling verbeeldt hoe von Humboldt een reis maakte over een rivier in Venezuela, de Orinoco.

 

De hal vormt een aantrekkelijk podium voor tijdelijke tentoonstellingen die er op initiatief van de kunstcommissie worden georganiseerd. Kunstenaar Erik Mattijssen, vaste adviseur van de Kunstcommissie, vertelt daarover: “Kunstwerken vertegenwoordigen bij Kennedy Van der Laan een autonome waarde. Dat begon in 1992, met mijn voorganger Dineke Blom en vormgever Kees Ruyter. Zij nodigden kunstenaars uit om voor de informatiebrochures van het kantoor tekeningen te maken. De advertenties in de vakbladen zijn jarenlang opgevallen omdat ze een tekening van een kunstenaar lieten zien, zonder verdere uitleg. De tentoonstellingen in de hal geven ons de gelegenheid zeer divers werk te laten zien, dat te groot, te duur of te controversieel is om aan te kopen.”

 

Colourful-Minds1‘Colourful Minds’, een tentoonstelling met werk uit de bedrijfscollecties van ABN AMRO, ING Collectie Nederland en Kennedy Van der Laan, voorjaar 2013

 

In het voorjaar van 2013 werd ‘Colourful Minds’ georganiseerd, een succesvolle tentoonstelling met bruiklenen uit de bedrijfscollecties van de ING en de ABN AMRO bank. Deze bijzondere tentoonstelling heeft in het najaar van 2015 een vervolg gekregen met de expositie ‘Van Modderbaggermolen tot Purple Rose’. Drie maanden lang hebben wij een groot aantal werken in bruikleen uit de kunstcollecties van risicoadviseur Aon en verzekeraars Delta Lloyd en Hiscox.

In onze eigen kunstcollectie, die inmiddels bijna 200 werken telt, ligt het accent op werk op papier van Nederlandse kunstenaars. Daarnaast zijn er steeds wisselende exposities in onze hal waarin we heel divers werk laten zien. Ook beginnende en nog relatief onbekende kunstenaars bieden wij graag een podium. Erik van Orsouw, partner en lid van de Kunstcommissie: “Kunst spreekt tot de verbeelding en verbindt, maar kan ook controversieel zijn. De kunstenaars halen ons uit onze routine, verbreden ons blikveld en zorgen voor levendige discussies binnen kantoor. Dat is al zo vanaf het begin, toen we dit kantoor begonnen. En nog steeds helpt kunst ons met het verwezenlijken van ons streven: een betrokken, innovatief kantoor dat midden in de maatschappij staat.”

 

Dit videoportret is gemaakt tijdens de opbouw van de expositie ‘Colourful Minds’.


 

Kennedy Van der Laan heeft in de afgelopen twintig jaar werk aangekocht van de volgende kunstenaars. Bekijk hier de lijst van kunstenaars van Kennedy Van der Laan (pdf).

Tentoonstellingen bij Kennedy Van der Laan