Valerie Franke, student

Testimonial_ValerieFranckeWaarom wilde je bij Kennedy Van der Laan stage lopen?

“Ik wilde graag weten wat een advocaat bij Kennedy Van der Laan allemaal doet. Voor mezelf had ik voor ik stage kwam lopen al bedacht dat ik de advocatuur in wil. De vraag was alleen nog waar, bij wat voor soort kantoor en in welk rechtsgebied? Tot aan mijn master had ik nog geen praktijkervaring opgedaan behalve dan dat ik bij een klein advocatenkantoor als juridische secretaresse had gewerkt. Door een studentstage te lopen, kon ik beter zien hoe het allemaal in de praktijk gaat. Mijn indruk van Kennedy Van der Laan was dat het een benaderbaar informeel kantoor is met een duidelijk eigen karakter. Niet te groot maar met genoeg mogelijkheden. Ik wilde bovendien graag een stage lopen bij een kantoor waar je opdrachten krijgt van verschillende secties om zo een goede indruk te krijgen van het soort zaken per sectie. Je zit wel daadwerkelijk een maand op een bepaalde sectie maar je kunt van iedereen in het kantoor opdrachten aannemen. Ik heb zelf op de sectie IE en Arbeidsrecht gezeten waar ik uiteindelijk ook veel opdrachten voor heb gedaan.”

Hoe beviel de stage bij Kennedy Van der Laan?

“De stage is mij zeer positief bevallen. Ik heb een goede indruk van het kantoor en de mensen die bij Kennedy Van der Laan werken. Ook heb ik nu een duidelijker beeld van hoe een dag van een advocaat bij Kennedy Van der Laan eruit ziet en wat de werkzaamheden zijn.”

Wat voor soort opdrachten heb je mogen doen?

“Ik heb vooral veel opzoek- en uitzoekklussen gedaan. Deze klussen bestaan uit literatuur en jurisprudentie onderzoek voor een specifiek geval. Soms wilde de advocaat snel iets weten of bepaalde informatie hebben maar meestal maakte ik een memo van mijn bevindingen. Van de sectie ICT kreeg ik een paar leuke opdrachten die nieuwe vraagstukken opleverden. Al met al heb ik voor alle secties opdrachten gedaan.”

Wat vond je het allerleukste wat je in je stageperiode hebt meegemaakt bij Kennedy Van der Laan?

“Er zijn meerdere leuke momenten geweest. Ik heb bijvoorbeeld een sectieuitje gehad, mocht mee naar een beëdiging en heb meegedaan aan de Advolympics. De uitstapjes naar de zitting van de zaak waar ik ook iets voor had uitgezocht, vond ik erg leuk. Het leukste was natuurlijk als een advocaat enthousiast was en ik merkte dat de advocaat ook daadwerkelijk wat aan mijn werk heeft gehad en mijn bevindingen heeft gebruikt. Ook waren de lunches en borrels op het dakterras erg gezellig.”

Heeft de stage en ons kantoor aan je verwachtingen voldaan?

“Ik had niet verwacht dat ik na twee maanden het kantoor zo goed zou kennen. Ik heb een goede indruk van het reilen en zeilen binnen een advocatenkantoor. Ik heb een leerzame tijd gehad en heb een goede indruk gekregen van wat een advocaat bij Kennedy Van der Laan doet. Kennedy Van der Laan heeft duidelijk een eigen karakter wat zij ook waarmaakt. Er heerst een prettige werksfeer en er werken mensen die het leuk vinden wat ze doen en dit ook enthousiast doen. Dat is zeker een werkomgeving waar ik zou willen werken.”

Tips

“Blijf jezelf en kijk naar wat jij zelf uit je stage wilt halen want het gaat toch sneller dan je denkt. Probeer zoveel mogelijk voor verschillende advocaten opdrachten te doen. Dan merk je het verschil tussen de advocaten en tussen de secties. Bovendien leer je daar het meest van. De ene advocaat is anders dan de andere en zo krijg je een beter beeld van wat er bij jou past.”

Wat ga je hierna doen?

“Nog een tweede master, namelijk de master Gezondheidsrecht aan de UvA en daarna zelf aan de slag bij een advocatenkantoor.”

Valerie Franke

Master Recht en Onderneming, Universiteit Utrecht
Verwachte afstudeerdatum: juli 2012
Stageperiode bij Kennedy Van der Laan: juli en augustus 2011

Lees hier meer over stage-lopen bij Kennedy Van der Laan