Privacy

“Kennedy Van der Laan loopt voorop als het gaat om privacy.”

Of het nu gaat om de identificatie van vliegtuigpassagiers door middel van een irisscan of de invoering van een wereldwijd HRM- of CRM-systeem bij een multinational, Kennedy Van der Laan loopt voorop op het gebied van privacy en de bescherming van persoonsgegevens.

Privacy: een breed scala aan diensten

Het team Privacy van Kennedy Van der Laan ondersteunt zowel Nederlandse als internationale ondernemingen en overheidsorganen bij kwesties rondom de (EU-)privacyregelgeving. Het privacyportfolio van Kennedy Van der Laan is niet alleen omvangrijk, maar behelst ook een breed scala aan sectoren; van financiële instelling tot e-marketeer, van woningbouwvereniging tot internetprovider, van internationaal vliegveld tot apotheek.

Compliance en handhaving

Het team Privacy adviseert ook over de impact van privacy bij grote bestuurlijke projecten en over de complete implementatie van privacy compliance in bedrijven en organisaties. Daarnaast ondersteunt het team bij onderzoeken en handhavingstrajecten van de toezichthouders, het CBP en de ACM.

Wet meldplicht datalekken

Het is belangrijker dan ooit dat u in het geval van een datalek (klein of groot) direct actie onderneemt. Met de inwerkingtreding van de Wet meldplicht datalekken is het vanaf dit jaar verplicht een datalek te melden en staat op overtreding van deze plicht ook nog eens een hoge boete. Om de bewustwording rond dit thema te vergroten en om te zorgen dat u weet wat u moet doen na de ontdekking van een datalek, heeft het team Privacy van Kennedy Van der Laan de Datalek Quickscan ontwikkeld.

Datalek Quickscan Privacy Kennedy Van der Laan

Chambers Europe 2016 – TMT – Band 1

What the team is known for Highly regarded for media, IT and outsourcing expertise, with growing strength in litigation and high-profile recent work regarding financial technology, media regulation and freedom of speech. Also noted for experience in privacy, defamation, e-commerce and licensing.

Strengths (Quotes mainly from clients)

“Kennedy Van der Laan has a good team. It provides a really complete approach – it went beyond the purely professional realm. I think on the whole the co-operation with the firm was excellent.”

“The lawyers have in-depth knowledge of the market and applicable laws, but are very good at keeping things simple for non-lawyers. I was very impressed by the quality and speed of their service.”

Work highlights Represented Telegraaf Media Group in a dispute against the NPO regarding whether data is protected by IP rights and the publication of that data.

Acted for KRO-NCRV on proceedings against Ryanair concerning broadcasts that criticised Ryanair’s safety culture.

Notable practitioners 

Hester De Vries specialises in data protection and privacy. Clients value her as a “sparring partner in showing us all scenarios and strategic routes.” She advised Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie on a dispute relating to its national electronic patient data exchange.

Jens van den Brink has been especially active recently in handling defamation and copyright disputes for broadcasters and newspapers. Clients say he is “very good, he knows what he is talking about and he always reacts very promptly.” He advised UPC Nederland on a dispute in which a German rights holder organisation was seeking to disclose the identity of UPC subscribers who had exchanged pirated movies.

Joost Linnemann is a strong IT and technology litigator and also advises on outsourcing and other IT projects, particularly regarding software. He has been recently active in the finance and healthcare sector. Clients value that he is “very knowledgeable and detail-focused.” He acted for Alert Life Sciences Computing on a dispute concerning the alleged failure to develop and implement electronic healthcare software.

Patrick Wit focuses primarily on outsourcing matters, and is also active in telecoms litigation. Clients appreciate his “great sense of humour and in-depth knowledge on every aspect of IT contracting. He’s very accessible too and very pleasant to work with.” He advised Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs on an IT project in the insurance sector.

Christien Wildeman handles media disputes, particularly regarding defamation as it relates to journalists. Clients state that she is “quite sharp. I like working with her, she is always available.”She advised KRO-NCRV and CCCP on a dispute concerning the broadcasting of video recordings made within Media Markt premises.

Significant clients ABN AMRO, De Persgroep, Microsoft, NRC Media, Siemens.


 

Legal 500 EMEA 2016 – Media and Entertainment – Tier 1

Practice head Jens van den Brink of Kennedy Van der Laan represented Telegraaf Media Group in a high-profile data protection case against NPO, and acted for KRO-NCRV in a successful appeal against an injunction brought by Media Markt regarding a video broadcast.


 

Chambers Europe 2015 – TMT – Band 1

What the team is known for Market-leading IT practice spanning litigation, outsourcing and acquisitions. Notable expertise in data protection. The media team is strong in litigation, notably disputes related to freedom of expression and defamation.

Strengths (Quotes mainly from clients)

“The team responds quickly and offers good strategies to choose between.”

“The lawyers are very responsive, practical and hands-on.”

What’s new? Added CGI, De Telegraaf, NCRV, Q-Music and Siemens as clients.

Work highlights Representing Telegraaf Media Group in a claim brought by NPO relating to De Telegraaf’s publication of a weekly TV guide.

Assisted Alert/Hiscox with proceedings against five Dutch hospitals related to a failed IT project worth EUR20 million.

Notable practitioners 

Jens van den Brink leads the media team, specialising in defamation and unlawful publication. Clients value his litigation expertise, practical advice and the fact that “he can always give you a solution.”

Hester De Vries is a renowned privacy and data protection expert. She advises clients on compliance, litigation and investigations and is widely described as “one of the best in the field.”

Patrick Wit heads the technology and telecoms practices. He has particular expertise in outsourcings and is admired for his ability to navigate complex supply chains.

Joost Linnemann has a strong track record on technology disputes. Sources are quick to highlight his “excellent analytical and interpersonal skills.”

Rising star Christien Wildeman focuses on freedom of expression, defamation and IP issues. “She understood what we were fighting for and really knows the media industry,”enthuse clients.

Significant clients Capgemini, De Persgroep, Royal Ahold, Microsoft, NRC Media, UPC.


 

Legal 500 EMEA 2015 – Media and Entertainment – Tier 1

Within Media and entertainment, Kennedy Van der Laan is a first tier firm, Kennedy Van der Laan’s ‘excellent, friendly, and co-operative’ practice has extensive experience in defamation, freedom of speech, copyright, internet-related IP issues, and media regulation. Practice head Jens van den Brink continues to represent TMG against NPO in a copyright case. The team also works for Q Music and Fox International Channels.

eBook FinTech: De laatste (juridische) ontwikkelingen

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om een krant open te slaan zonder de term ‘FinTech’ tegen te komen. Ook de politiek houdt het onderwerp...

02 mei 2016 

Eritrea 3: kort geding tegen de Volkskrant over intimiderende tweet

Op 27 januari 2016 verscheen in de Volkskrant het artikel “Eritrese intimidatie in Nederland breidt zicht uit”. Het was de dag van de zitting in...

12 april 2016 

Van Safe Harbor naar Privacy Shield: hoe kunnen straks persoonsgegevens worden doorgegeven naar de VS?

Het Safe Harbor Besluit is sinds 6 oktober 2015 ongeldig verklaard. Hierdoor verkeren bedrijven die vertrouwden op de Safe Harbor voor hun...

23 maart 2016 

FBI versus Apple: een achterdeurtje met grote consequenties

Het kan velen niet zijn ontgaan dat Apple momenteel in een verwoede strijd is verwikkeld met de FBI over het ontsleutelen van de iPhone van één van...

16 maart 2016 

C-level bepalend voor privacy en beveiliging

Dit artikel is ook verschenen op de website van General Counsel Netherlands (15 maart 2016). Het belang van een goede beveiliging van...

15 maart 2016 

Gerechtshof bevestigt: landelijk schakelpunt patiëntgegevens voldoet aan privacywetgeving

VZVZ waarborgt privacy patiënt met elektronisch gegevensuitwisselingssysteem Ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is van oordeel dat de...

10 maart 2016 

Wat kunt u verwachten van het nieuwe boetebeleid van de Autoriteit Persoonsgegevens?

De bevoegdheden van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn aanzienlijk uitgebreid sinds 1 januari 2016. Op deze datum is de ‘Wet meldplicht...

04 maart 2016 

AP vraagt raden van bestuur om extra aandacht voor bescherming patiëntgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in een open brief aan Raden van Bestuur van zorginstellingen in Nederland aandacht gevraagd voor de bescherming...

29 februari 2016 

Strenger toezicht op gebruik WhatsApp door artsen

In het radioprogramma EenVandaag op 23 februari 2016 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gezegd dat WhatsApp niet gebruikt mag worden voor het...

24 februari 2016 

Europa dwingt betere gegevensbescherming af bij organisaties

Dit artikel is ook verschenen op de website van General Counsel Netherlands (9 februari 2016). Privacy van burgers staat hoog op de agenda in...

10 februari 2016 

Een datalek! En nu?

Kennedy Van der Laan geeft antwoord met de Datalek Quickscan Zonder dat u het zich realiseert, loopt uw organisatie dagelijks grote kans om een...

01 februari 2016 

EU akkoord over verordening databescherming

De Europese Commissie bereikte gisteren een akkoord met het Europees Parlement (EP) en de Raad van de Europese Unie  over de hervorming van de...

16 december 2015 

Wet meldplicht datalekken en uitbreiding boetebevoegdheid CBP: 1 januari 2016 van kracht

Op 26 mei 2015 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de Wet meldplicht datalekken en uitbreiding boetebevoegdheid CBP aangenomen. Deze wet...

08 december 2015 

Update IT Security

Misbruik of verlies van gegevens of de niet-beschikbaarheid van bepaalde diensten kan grote gevolgen hebben voor burgers en bedrijven. Op grond van...

08 oktober 2015 

U.S. Safe Harbor verdwijnt: hoe moet uw organisatie reageren?

Waarom het Hof de Amerikaanse Safe Harbor ongeldig heeft verklaard Op 6 oktober 2015 heeft het Europees Hof van Justitie het Besluit 2000/520 van...

07 oktober 2015 

Richtsnoeren CBP ter verduidelijking Wet meldplicht datalekken

Op 1 januari 2016 treedt de Wet Meldplicht Datalekken in werking. Het CBP heeft op 21 september Richtsnoeren gepubliceerd ter verduidelijking van...

05 oktober 2015 

Wearables en health apps: kansen met een juridisch randje

Big Data is hot. Maar hoe kom je aan relevante data? Een belangrijke ontwikkeling op dit vlak zijn de ‘wearables’ en de grote stroom nieuwe...

22 september 2015 

Maak meldplicht datalekken onderdeel van je notariële praktijk!

Een interview met Hester de Vries in Notariaat Magazine. De Wet bescherming persoonsgegevens wordt aangevuld. In de wet wordt een meldplicht...

11 augustus 2015 

Fraudeonderzoek en googelende verzekeraars

Afgaande op de cijfers van het Verbond van Verzekeraars wordt er veelvuldig gefraudeerd met schadeverzekeringen. Het Verbond schat dat fraude met...

08 juni 2015 

Kennedy Van der Laan partner van Deloitte Technology Fast50

Vanaf dit jaar heeft advocatenkantoor Kennedy Van der Laan zich verbonden aan de Technology Fast50, een ranking van de 50 snelst groeiende...

02 juni 2015 

Privacy-toets op rechtmatigheid van feitenonderzoek en persoonlijk onderzoek

Fraude in de letselschaderegeling: het is een onderwerp waar verzekeraars mee worstelen. Aan de hand van een door de Rechtbank Noord-Nederland op 26...

02 juni 2015 

Kennedy Van der Laan zet in op Legal Tech

Kennedy Van der Laan heeft zich verbonden aan Dutch Legal Tech Meetup; een initiatief van zelfstandige Jelle van Veenen om advocaten, academici,...

28 mei 2015 

Fraude, persoonlijk onderzoek en googlende verzekeraars (deel 2)

In het eerdere artikel bespraken wij de recente rechtspraak over fraude in de letselschaderegeling. Uit die rechtspraak volgt dat de rechter met...

22 mei 2015 

Fraude, persoonlijk onderzoek en googlende verzekeraars (deel 1)

De verontrustende omvang van verzekeringsfraude mag er niet toe leiden dat iedere benadeelde als een potentiële fraudeur wordt gezien. De...

22 mei 2015 

Trajectcontrolesysteem schendt privacy van automobilisten niet

De kantonrechter in Utrecht heeft op 12 mei 2015 bepaald dat trajectcontrole niet in strijd is met het recht op bescherming van de persoonlijke...

13 mei 2015 

Chambers 2015: Kennedy Van der Laan nummer 1 in IT en Media

Chambers and Partners heeft haar ‘rankings’ voor Europe 2015 gepubliceerd. Op basis van uitgebreid onafhankelijk en objectief onderzoek, dat zij...

30 april 2015 

Team Gezondheidszorg van Kennedy Van der Laan in Chambers 2015

Chambers and Partners heeft haar ‘rankings’ voor Europe 2015 gepubliceerd. Op basis van uitgebreid onafhankelijk en objectief onderzoek, dat zij...

30 april 2015 

Nog onvoldoende zorg om beveiligingsrisico’s

Ziekenhuizen zien informatiebeveiliging als een prioriteit, maar bestuurders ervaren informatiebeveiliging niet werkelijk als een reële bedreiging...

28 april 2015 

Actualiteiten Privacy: Meldplicht datalekken en cookiewetgeving

Wat heeft het wetsvoorstel ‘meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid CBP’ voor implicaties voor de praktijk? Welke...

22 april 2015 

The Legal 500 Rankings 2015

The Legal 500 heeft haar “rankings” voor 2015 gepubliceerd. Op basis van uitgebreid onderzoek dat zij jaarlijks uitvoert in de markt en onder...

16 april 2015 

8 vragen over juridische aspecten van live streaming met Meerkat en Periscope

De nieuwste aflevering van Game of Thrones is massaal live gestreamd. HBO vindt dat dit haar intellectueel eigendomsrechten schendt en heeft...

16 april 2015 

Live streaming met Periscope en Meerkat! Mag dat?

Dit artikel is ook verschenen op Emerce.nl op 13 april 2015. Juridische implicaties van streamen met je smartphone Met Meerkat en Periscope...

09 april 2015 

Meerkat! Mag dat?

Wat zijn de juridische implicaties van Meerkat en Periscope? Met Meerkat en Periscope kan iedereen met een smartphone eenvoudig en snel een...

01 april 2015 

Rechter zet streep door bewaarplicht telecommunicatiegegevens

De Haagse voorzieningenrechter heeft op 11 maart 2015 de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens buiten werking gesteld. Deze wet zou in strijd...

23 maart 2015 

Kennedy Van der Laan maakt radioprogramma over de gezondheidszorg

Op 25 februari 2015 was de uitzending van het radioprogramma dat Kennedy Van der Laan samen met haar cliënt het Spaarne Gasthuis maakte voor...

09 maart 2015 

Aanpassing cookiewet gunstig voor gebruik analytische cookies

Het College Bescherming Persoonsgegevens legt uit Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de aangepaste cookiewet, komt er meer ruimte voor het...

05 maart 2015 

Cbp of de autoriteit krijgt tanden

Bijna twee weken geleden is in de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen waarmee een algemene meldplicht voor datalekken wordt geïntroduceerd....

02 maart 2015 

Ruime uitleg privacytoezichthouders van gezondheidsgegevens in mobiele apps

Ruime uitleg privacytoezichthouders van gezondheidsgegevens in mobiele apps Aanbieders van apps moeten zich realiseren dat het begrip...

18 februari 2015 

Cybersecurity 2015: een overzicht van de juridische aspecten in Nederland

Voor Getting the Deal Through (Law Business Research) hebben Patrick Wit, David Korteweg en Maarten Goudsmit een bijdrage geleverd waarin een high...

11 februari 2015 

Het monitoren van werknemers: hoe ver mag je gaan?

Het gebruik van internet en e-mail op de werkplek is aan de orde van de dag. Naast de evidente voordelen voor zowel werkgever als werknemer zoals...

31 december 2014 

Juridische vraagstukken bij toepassing privacywetgeving in de zorg

De Nederlandse privacywetgeving beïnvloedt principiële kernwaarden van zorgverlening, zoals het medisch beroepsgeheim en de veiligheid van de...

03 december 2014 

Privacy in de Zorg: een overzicht van de laatste ontwikkelingen [eBook]

De elektronische uitwisseling van patiëntgegevens; een van de vele ontwikkelingen die zorginstellingen en zorgverleners voor nieuwe uitdagingen...

01 december 2014 

Einde aan een sage; gewijzigde cookiewet aangenomen door Tweede Kamer

Op 7 oktober 2014 - ruim anderhalf jaar na aanname van de aanvankelijke tekst van de cookieregels – is de kogel door kerk. De gewijzigde...

08 oktober 2014 

Google Spain arrest in Nederland: meer vrijheid van meningsuiting, minder right to be forgotten voor criminelen

De voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam mocht vorige week voor het eerst haar licht laten schijnen over de gevolgen van het...

26 september 2014 

Waarschuwing voor onbevoegd voeren titel bedrijfsarts en schending beroepsgeheim

Een arts die onbevoegd de titel van bedrijfsarts voert en – zonder daarvoor consequent toestemming te vragen aan de werknemer –...

06 augustus 2014 

Kennedy Van der Laan helpt VZVZ met in stand houden landelijk schakelpunt patiëntgegevens

De elektronische uitwisseling van patiëntgegevens via het landelijke schakelpunt (LSP) is niet in strijd met de wet, zo oordeelde de rechtbank in...

24 juli 2014 

Tracking cookies plaatsen? Twee keer toestemming vragen!

Advertentiebemiddelaar YD Display Advertising Benelux B.V. maakte gebruik van tracking cookies en kreeg hierdoor het College Bescherming...

21 juli 2014 

Reclame op Twitter bekeken door een juridische bril

Wat is 'reclame op Twitter'? In dit artikel komen eerst de verschillende verschijningsvormen van reclame op Twitter aan bod. Daarna wordt er gefocust...

06 juni 2014 

Schadevergoeding wegens inbreuk op privacy

Ontslag op staande voet wegens contact met de concurrent Werkgever, een onderneming die zich bezig houdt met de groothandel in horloges, heeft...

04 juni 2014 

Personeelsdossiers bij outsourcing: denk aan de privacybelangen van werknemers

Bij een outsourcing worden regelmatig werknemers overgenomen. Indien de outsourcing kwalificeert als een overgang van onderneming, zal de insourcer...

08 april 2014 

Is jouw bewerker écht “Safe Harbor certified”?

Achtergrond van Safe Harbor Gegevensverkeer naar landen buiten de Europese Economische Ruimte zonder een passend beschermingsniveau is in principe...

13 februari 2014 

Big Data, kleine juridische zusters

Big Data is hot. En een beetje eng gezien alle aandacht voor de bescherming van de privacy van degenen die in de grote dataverzameling zitten. Alle...

11 februari 2014 

Onderzoek CBP naar combineren van gebruikersgegevens door Google

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft naar aanleiding van het ‘nieuwe’ privacybeleid onderzoek gedaan naar het combineren van...

17 januari 2014 

Duitse rechter staat publicatie toe van foto’s van dochter prinses Caroline

Een recente uitspraak in Duitsland heeft de discussie over de privacy van kinderen van beroemde ouders weer aangewakkerd. Het Bundesgerichshof moest...

27 september 2013 

De impact van de brede meldplicht datalekken [VIDEO]

Bij de Tweede Kamer is het wetsvoorstel voor ‘brede meldplicht datalekken’ ingediend. Een datalek betekent een inbreuk op de beveiliging van...

19 september 2013 

Wat iedere marketeer moet weten over Google Analytics

Recent deed het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) enkele interessante uitspraken over de Google Analytics-cookies die gevolgen hebben voor...

18 september 2013 

Hester de Vries over Googlende verzekeraars en privacybescherming [RADIO]

BNR besteedde in het programma Ochtendpits van 30 augustus jl. aandacht aan het thema 'Googlende verzekeraars en privacybescherming'. Naar aanleiding...

05 september 2013 

Regering introduceert voorstel 'brede' meldplicht datalekken

Sinds juni 2012 kent de Telecommunicatiewet een meldplicht voor inbreuken op de beveiliging van gegevens die in verband met de levering van een...

22 juli 2013 

Hester de Vries en Ester Nederlof in Am

Hester de Vries en Ester Nederlof spraken afgelopen 15 mei op de AMworkshop 'Googlende verzekeraars en privacybescherming'. Naar aanleiding hiervan...

11 juni 2013 

1 jaar Cookiewet: Privacy Advocaat Nicole Wolters Ruckert blikt terug én vooruit [VIDEO]

Op 5 juni 2013 is de eerste verjaardag van de cookiewet! Maar is er eigenlijk reden voor een verjaardagsfeestje of is het eerste levensjaar van de...

05 juni 2013 

Nieuw wetsvoorstel cookiewet schept (eindelijk) duidelijkheid

Een stap in de goede richting van een gebruiksvriendelijke naleving van de cookiewet. Op een mooie pinksterdag (20 mei jl.), heeft minister Kamp...

23 mei 2013 

Eerlijke mededinging: Ambient intelligence, slimme marketing en loyaltyprogramma’s

Dit artikel behandelt de mededingingsrechtelijke aspecten van de inzet van databases met kopersgedrag die in de retailsector op steeds grotere schaal...

26 april 2013 

Europese privacytoezichthouders geven hun opinie over apps

(Lees hier de Engelstalige opinie.) Gemiddeld download een smartphone gebruiker zevenendertig apps. Deze apps verzamelen en verwerken...

18 april 2013 

Het turbulente bestaan van de ‘cookiewetgeving’

Inleiding Privacy krijgt steeds meer aandacht. Velen juichen deze ontwikkeling toe maar het bedrijfsleven kreunt. ‘Meer transparantie’ en...

21 maart 2013 

Nieuwe Europese richtlijn moet cybersecurity beter waarborgen

De Europese Commissie heeft recentelijk op 7 februari een nieuwe richtlijn voorgesteld met betrekking tot netwerk- en informatiebeveiliging. De...

15 februari 2013 

OPTA’s nieuwe cookie-FAQ’s: weinig nieuws onder de zon [VIDEO]

Reikhalzend werd uitgekeken naar de publicatie van de nieuwe ‘FAQ’s over de cookieregels’ van OPTA. De tekst van de cookieregels is duidelijk...

08 februari 2013 

Do You Track? Vanaf 1 januari 2013 geldt een nieuw juridisch regime

Antwoord op een aantal prangende vragen INLEIDING Volgt u het surfgedrag van internetgebruikers over meerdere websites door middel van tracking...

11 januari 2013 

De nieuwe 'privacyverordening': vol verwachting klopt het hart van 'privacyland'

In januari 2012 werd de langverwachte nieuwe 'privacyverordening' gepresenteerd. De commissaris achtte het moment aangebroken om de wereld te laten...

08 maart 2012 

Europees Hof in Axel Springer zaak: publicaties over cocaïnebezit acteur toegestaan

Naast het wijzen van het Caroline van Hannover II arrest , deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) op 7 februari jl. ook uitspraak...

28 februari 2012 

Europees Hof komt met Von Hannover II arrest - meer lucht voor entertainment pers

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) wees op 7 februari arrest in de zaak prinses Caroline van Monaco II. Net zoals de zaak die leidde...

28 februari 2012 

De Heineken Ontvoering: censuurverbod en vrijheid filmmakers om feiten te vermengen met fictie

Bespreking van het vonnis De Heineken Ontvoering Voorzieningenrechter Rechtbank Amsterdam 21 oktober 2011, LJN BT8893 Op 28 oktober 2011 kwam het...

12 december 2011 

Aanvraag vervangende toestemming wegens weigering instemming OR

Kantonrechter Rotterdam, 16 mei 2011, (JAR 2011/251) Feiten In deze zaak maakte de Gemeente Rotterdam gebruik van een klantvolgsysteem om inzicht...

28 oktober 2011 

Strengere cookiewetgeving kan Marketeers straks belemmeren in hun werk

Bedrijven willen hun reclameboodschappen zoveel mogelijk toesnijden op de behoeftes van de consument. Hoe relevanter de boodschap, hoe groter de kans...

10 augustus 2011 

Aangenomen wetsvoorstel vereist voorafgaande toestemming gebruiker voor plaatsen cookies

Vorige week (op 21 juni 2011) heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangenomen dat de wijzigingen van de e-Privacyrichtlijn implementeert. Op grond...

30 juni 2011 

Gevoeligheden omtrent rechten van minderjarigen

Met enige regelmaat krijgen apothekers te maken met de vraag hoe om te gaan met (rechten van) minderjarigen. Kun je bijvoorbeeld medicijnen meegeven...

02 juni 2011 

Max Mosley verliest zaak voor het EHRM - geen inzagerecht privacy-slachtoffers

Sextape leidt tot strijd over recht op voorinzage Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft uitspraak gedaan in de zaak Mosley vs UK,...

27 mei 2011 

Het CBP blaft richting Google maar bijt nog niet

Op 19 april jl. besluit het College Bescherming Persoonsgegevens (hierna ‘CBP’) om aan Google Inc. en Google Netherlands B.V. (hierna...

27 mei 2011 

De begrenzing van het privacyrechtelijke inzagerecht: enkele recente uitspraken

De overheid en het bedrijfsleven beschikken over grote hoeveelheden persoonsgegevens. In 2009 liet het College Bescherming Persoonsgegevens...

23 maart 2011 

Verstrekking van NAW-gegevens door een ISP

Arrest Gerechtshof Amsterdam 14 december 2010 (123Video – Ziggo) 123Video exploiteert een website met User Generated Content, waar gebruikers...

27 januari 2011 

Interview Jens van den Brink voor Netkwesties.nl

Terug- en vooruitkijken met internet, dat deden de experts van Netkwesties voor de camera bij de herlancering van de titel afgelopen voorjaar. In...

24 december 2010 

Gevoeligheden omtrent rechten van minderjarigen

Met enige regelmaat krijgen apothekers te maken met de vraag hoe om te gaan met (rechten van) minderjarigen. Kun je bijvoorbeeld medicijnen meegeven...

15 december 2010 

Meer plichten voor aanbieders elektronische communicatie door implementatie nieuwe Europese kader in Telecommunicatiewet

Voorspel: cookiesregels te streng? Begin deze maand is het wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet (Tw) naar de Tweede Kamer TK...

03 december 2010 

Prinses Caroline gaat weer naar het Europese Hof met een privacy zaak

De strijd van prinses Caroline van Monaco tegen haar achtervolgende paparazzi heeft geleid tot de belangrijkste portretrecht zaak in Europa. Caroline...

28 oktober 2010 

Bieden de nieuwe modelcontractsbepalingen wel of geen soelaas voor de praktijk?

FAQs in order to address some issues raised by the entry into force of the EU Commission Decision 210/87/EU of 5 February 2010 on standard...

28 oktober 2010 

Interview Jens van den Brink bij RTL Boulevard inzake mediacode

Prinses Caroline van Monaco is wederom naar het Europese Hof gestapt in een nieuwe privacy zaak naar aanleiding van privé foto's die zijn geplaatst...

15 oktober 2010 

Augmented reality, een juridische verkenning

Augmented reality (AR) maakt het mogelijk om virtuele informatie en klonen te verschaffen, als toevoeging op de werkelijkheid waar de gebruiker zich...

01 oktober 2010 

Tapes afgeluisterde Telegraaf journalist maken inbreuk op journalistiek brongeheim - vrijspraak 'lekkende' AIVD-er

Een bespreking van het vonnis van de rechtbank Haarlem van 14 juli 2010 Fruits of the poisonous tree De rechtbank Haarlem heeft de (volgens de...

30 augustus 2010 

Europees Hof: veroordeling roddelblad voor publicatie portret verdachte in strijd met vrijheid van meningsuiting

Een bespreking van het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van 6 april 2010 Finse ombudsman (soort van in ieder geval)...

16 juli 2010 

Geen toestemming, geen cookie: nieuwe regels voor online advertising

Op 22 juni publiceerde de Artikel 29 Werkgroep (de Werkgroep), het overlegorgaan van de Europese privacytoezichthouders, een opinie die invulling...

16 juli 2010 

Privacy: Generations

Onder bovengenoemde titel vond op 26 en 27 oktober in Jeruzalem de jaarlijkse conferentie plaats van de Data Protection Commissioners, de...

30 juni 2010 

Privacy by Design

Eind 2009 zijn er verschillende zienswijzen en visiedocumenten verschenen over de toekomst van de bescherming van privacy. Zo publiceerden de Artikel...

02 juni 2010 

Privacy anno 2010: De ondernemingsraad en het recht op privacy binnen de onderneming

Vorig jaar ontstond er een hoop tumult rondom een filmpje van een dronken studente dat Geenstijl.nl publiceerde, verwijderde, weer publiceerde om...

30 april 2010 

Evaluatie en toekomst van de Wet bescherming persoonsgegevens

De evaluatie van de Wet bescherming persoonsgegevens toont aan dat de bescherming van persoonsgegevens tekort schiet. Er is sprake van gebrekkige...

30 april 2010 

Hoge Raad doet uitspraak over pasfoto's van OV-chipkaarthouders

Machtiging van de rechter-commissaris vereist voor vorderen foto's De feiten Op 23 maart 2010 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de zaak van...

29 april 2010 

Opnamen van onverbeterlijke Koos H. dienen publiek belang

Het privacybelang van moordenaar Koos H. is door de rechter ten onrechte geplaatst boven het belang van zijn huiveringwekkende onthullingen. Lees...

23 april 2010 

Artikel 29 Werkgroep wijst ons de juiste richting; uitleg begrippen verantwoordelijke en bewerker

Opinion 1/2010 on the concepts of "controller" and "processor" In 2001 is de Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp) in werking getreden....

29 maart 2010 

Privacy by Design

Eind 2009 zijn er verschillende zienswijzen en visiedocumenten verschenen over de toekomst van de bescherming van de privacy. Zo publiceerden de...

11 maart 2010 

Privacy governance

“Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…”, zo probeert de Belastingdienst al jaren om burgers zoveel mogelijk te helpen bij het doen...

28 februari 2010 

Prijshistorie gepubliceerd door Miljoenhuizen.nl geen persoonsgegeven

Het overgrote deel van de te koop staande woningen in Nederland wordt niet meer alleen in de etalage van de makelaar, maar ook op internet...

26 februari 2010 

Nieuwe regels voor 'cookies'

Cookies zijn informatiebestandjes afkomstig van websites die worden bezocht en die door de browser op de computer van de gebruiker worden opgeslagen....

26 februari 2010 

Strijd tegen 'cookies' gaat door, maar lijkt kansloos

Op 24 november 2009 heeft het Europees Parlement - na een langdurig traject van wijzigingen en stemmingen - het telecomhervormingspakket goedgekeurd....

11 februari 2010 

Ontwikkelingen rond het Elektronisch Patiëntendossier

Zorgen om de beveiliging van en privacybescherming bij het elektronisch patiëntendossier blijken zeer hardnekkig. Waar de Minister van...

30 januari 2010 

Kennedy Van der Laan verheugd met benoeming van drie nieuwe partners

AMSTERDAM, 8 januari 2010 - Kennedy Van der Laan heeft met ingang van 1 januari 2010 Jens van den Brink, Hester de Vries en Jan Schouten tot partner...

08 januari 2010 

Informatie en privacy bij overgang van onderneming

De Hoge Raad heeft recentelijk een arrest gewezen waarin de omvang van de informatieverplichting aan werknemers bij overgang van onderneming aan de...

01 oktober 2009 

E-marketing en telefonische marketing: wat mag er nog?

Het ongevraagd versturen van berichten voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden per fax of bijvoorbeeld per e-mail, mms of sms, aan...

24 september 2009 

Privacy en de zieke werknemer

Zeer recent is door het College Bescherming Persoonsgegevens een rapport uitgebracht waaruit naar voren is gekomen dat de Nederlandse burgers "zich...

01 juni 2009 

Noot bij zienswijze CBP 16 januari

Gerechtvaardigd belang voor het openstellen van een kliklijn door het moederbedrijf voor het melden van overtredingen van de bedrijfsregels of van de...

15 april 2009 

Brief Klink ondermijnt vertrouwen

Zonder wet is bezwaar maken tegen opname van medische gegevens in een elektronisch patiëntendossier (EPD) betekenisloos menen Hester de Vries en...

11 november 2008 

Een beetje integer bestaat niet

Over opsporing van niet integer gedrag. Lees hier het volledige artikel in PDF: Een beetje integer bestaat niet Auteur Inge de...

01 juni 2008 

Drugsgebruik en privacy

Op basis van art. 8 EVRM heeft een ieder recht op bescherming van zijn privéleven, familie- en gezinsleven, woning en correspondentie. Uit de...

01 januari 2008 

Verschoningsrecht journalist moet altijd gelden

Een wettelijk recht op bronbescherming is nodig omdat de rechterlijke macht, Openbaar Ministerie en de politie duidelijke richtlijnen moeten krijgen,...

06 december 2007 

De publicatie van persoonsgegevens op internet

Heb jij ook een blog of sta je op Facebook of Hyves? Heb je jezelf al een gegoogled? Zo ja, dan heb je vast al ontdekt dat het Internet allerlei...

05 december 2007 

De plicht van de werkgever om een kopie van het personeelsdossier te verstrekken

De casus Eind jaren negentig bood (de rechtsvoorganger) van Dexia Bank Nederland (hierna: Dexia) diverse beleggingsproducten aan, zoals de...

27 augustus 2007 

Verborgen cameratoezicht en de rol van de OR

In ArbeidsRecht 2006, 27 schreven mevrouw mr. R.E.G. Scheepstra en mevrouw mr. C.M. Estourgie een artikel over verborgen cameratoezicht op de...

01 november 2006 

International Libel & Privacy Handbook

International Libel and Privacy Dit handboek geeft voor een groot aantal landen (waaronder Nederland) een antwoord op belangrijke vragen op het...

09 februari 2006 

KVdL Update: Beveiliging van persoonsgegevens en datalekken in de zorg

Op 16 juni vindt de 'KVdL Update: Beveiliging van persoonsgegevens en datalekken in de zorg' plaats.

16 juni 2016 

KVdL Update: EU Data Protection Reform (in Dutch and English)

On 15 March the Privacy Team of Kennedy Van der Laan provided you with an initial substantive survey of the Data Protection Reform (AVG).

15 maart 2016 

KVdL FinTech Seminar

Op  5 april 2016 vond het KVdL FinTech Seminar plaats.

05 april 2016 

KVdL Update: 'Meerkat! Mag dat?'

Wat zijn de juridische implicaties van Meerkat en Periscope?

14 april 2015 

KVdL Update: IT Security

Patrick Wit gaf op 1 oktober 2015 een update over IT security.

01 oktober 2015 

Update: Actualiteiten privacyrecht

Overzicht van handhavingszaken toezichthouder / rechtspraak / ontwikkelingen in wetgevingstrajecten / do’s and dont’s voor cliënten.

21 april 2015 

Actualiteitentraining: Privacyrecht

Deze cursus heeft wegens organisatorische redenen helaas geen doorgang kunnen vinden.

02 december 2014 

‘Internetpolitie’: online toezicht en regulering

Op 18 november 2014 heeft de cursus '‘Internetpolitie’: online toezicht en regulering' plaatsgevonden bij ons op kantoor aan de Haarlemmerweg 333.

18 november 2014 

Workshop: Googlende verzekeraars [Extern]

Hester de Vries en Arlette Schijns gaven op 19 maart een workshop over "Googlende verzekeraars''. De workshop stond in het teken van verzekeraars die internetonderzoek doen naar verzekerden.

19 maart 2014 

Persoonsgegevens: bananenschil of goudmijn? [Extern]

In de sessie 'Big data, marketing automation en gedragstagetting' gaf Nicole Wolters Ruckert toelichting op de regelgeving van toepassing op het commerciële gebruik van persoonsgegevens.

01 april 2014 

Actualiteiten Privacy

In deze actualiteitentraining gingen we in op de meest recente ontwikkelingen in het wet- en regelgeving. Aan de orde kwam onder meer de wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (datalekken en boetebevoegdheid van het CBP) en het voorstel van een Algmene Verordening Gegevensbescherming.

03 april 2014 

Cursus: Big Data, Profiling, Cookies en andere vormen van commercieel gebruik van persoonsgegevens

In deze training werd het normenkader ter bescherming van persoonsgegevens toegepast op het commercieel gebruik van persoonsgegevens.

11 februari 2014 

Actualiteitentraining Privacy

Hester de Vries en Nicole Wolters Ruckert zoomden in op actuele ontwikkelingen in wetgeving, rechtspraak en standpunten van toezichthouders (het College Bescherming Persoonsgegevens en de ACM).

05 november 2013 

Lezingen en Congressen Privacy vraagstukken 2013

Hester de Vries spreekt regelmatig op lezingen en congressen over Privacy vraagstukken. Hier vindt u een overzicht van de locaties waar Hester in 2013 sprak.

22 november 2013 

Seminar Cloud Computing & Adwords

Dinsdag 15 mei 2012 organiseerde advocatenkantoor Kennedy Van der Laan in de Westerunie in Amsterdam het seminar Cloud Computing & Adwords.

15 mei 2012 
Hester de Vries

Hester de Vries

Advocaat, Partner

  • Hester de Vries http://kvdl.nl/onze-mensen/hester-de-vries/ Advocaat, Partner +31 20 5506 657 hester.de.vries@kvdl.com http://www.linkedin.com/pub/hester-de-vries/8/B24/7B2
  • Nicole Wolters Ruckert http://kvdl.nl/onze-mensen/nicole-wolters-ruckert/ Advocaat, Associate partner +31 20 5506 646 nicole.wolters.ruckert@kvdl.com http://nl.linkedin.com/pub/nicole-wolters-ruckert/15/715/aa7
  • Maarten Goudsmit http://kvdl.nl/onze-mensen/maarten-goudsmit/ Advocaat +31 20 5506 683 maarten.goudsmit@kvdl.com http://nl.linkedin.com/in/maartengoudsmit
  • Leonie van Sloten http://kvdl.nl/onze-mensen/leonie-van-sloten/ Advocaat +31 20 5506 691 leonie.van.sloten@kvdl.com https://www.linkedin.com/profile/view?id=AAkAABJwCUgBUW-B-6_M7baWG-I__jRfByDBCs4&authType=NAME_SEARCH&authToken=gQKe&locale=en_US&trk=tyah&trkInfo=clickedVertical%3Amynetwork%2CclickedEntityId%3A309332296%2CauthType%3ANAME_SEARCH%2Cidx%3A1-1-1%2CtarId%3A1451396823393%2Ctas%3Aleonie%20van%20sloten